Милиардерът Марк Кюбан признава, че винаги е мечтаел да забогатее. Приоритетът

...
 Милиардерът Марк Кюбан признава, че винаги е мечтаел да забогатее.
Приоритетът
Коментари Харесай

Баскетболният шеф, който печели милиарди

 Милиардерът Марк Кюбан признава, че постоянно е мечтаел да забогатее.
„ Приоритетът ми бе да бъда състоятелен “, споделя 60-годишният притежател на баскетболния тим от NBA Далас Маверикс.

„ Ако стана богат, мога да се пенсионирам и би било по-лесно да намеря вярната персона, с цел да основа семейство “, споделя той. 

Роден и израснал в работническо семейство в Питсбърк, Пенсилвания, Кюбан реализира финансовата си фантазия на нежната възраст от 32 години.

Това се случва през 1990 година, когато той съумява да продаде компютърния си бизнес MicroSolutions за 6 млн. $. Придържайки се към проекта си, той неотложно се пенсионира и стартира да обикаля света. 

Кюбан обаче почнал да усеща, че му липсва това да се занимава с нещо и през 1995 година той става съосновател на уеб страницата за стрийминг на аудио и видео Broadcast.com.

Четири години по-късно този бизнес бива продаден на Yahoo за колосалните за времето си 5.7 милиарда $, което трансформира Кюбан в милиардер на 41-годишна възраст.

Понастоящем вниманието му е ориентирано главно към баскетболния тим Далас Маверикс, като също така взе участие в няколко по-дребни бизнеса и медийни планове. 

Нетното му положение възлиза на 3.9 милиарда $, като той отдава триумфа си на два фактора – здрава работа и тактика.„ Всеки има желанието да победи, само че единствено тези с воля да се приготвят – печелят “, споделя Кюбан (чието име е по-коректно да се произнася като Кубан, защото е внук на еврейски емигранти от Русия и Румъния, които трансформират семейството на рода от Чабениски на Кубан; в Съединени американски щати обаче името на милиардера се е наложило като Кюбан – бел. ред.).

Първият бизнес на Кюбан е когато е на 12-годишна възраст. Младежът продава торби за боклуци от врата на врата, с цел да събере пари за скъпи баскетболни кецове.

След това, по време на следването му в Питсбърг и Блумингтън, Индиана, той ръководи бар, дава уроци по танци и промотира празненства. По думите му, тези позиции са го научили, че щастливите клиенти водят до чудесни резултати, а управляването на бизнес изисва доста труд, само че може да докара до огромно заплащане. 

След като се дипломира със компетентност мениджмънт, Кюбан се мести в Далас, Тексас, където стартира работа като търговски представител към софтуерна компания. 

Желанието му да започва собсртвен бизнес в този бранш идва през 1983 година, като бива уволнен, откакто подписва договорка за 5-цифрена сума, без да има позволение за това.

Няколко месеца по-късно той основава MicroSolutions, която разраства през идващите 7 години, преди в последна сметка да я продаде. След това идва ред на Broadcast.com. 

След продажбата на Broadcast.com през 1999 година, Кюбан си купува частен аероплан за 40 млн. $. Година по-късно той придобива мажоритарен дял в баскетболния тим Далас Маверикс за сумата от 280 млн. $.

Между другото, Yahoo не съумяха да развият Broadcast.com, защото конкуренцията на YouTube се оказа непостижима за компанията, което докара до дърпането на шалтера на уеб страницата през 2002 г. 

В същото време Далас Маверикс печелят първата си и към този момент единствена купа в NBA с Кюбан отпред през 2011 година Към днешна дата тимът има годишни доходи от 233  млн. $, като Forbes прави оценка клуба на 1.9 милиарда $, или 9-ия най-богат тим в NBA.

Кюбан основава и мъжката хип-хоп група Mavs ManiAACs, която забавлява почитателите на тима от 2002 година насам.

„ Прeди да купя Маверикс, NBA тимовете смятаха, че са в баскетболния бизнес. Аз знаех, че сме в бизнеса с прекарвания “, споделя той.

„ Феновете идват, с цел да се забавляват и да получат неповторимо прекарване, което не могат да получат другаде. Mavs ManiACCs разстроиха много традиционалисти “, прибавя милиардерът.

Експертът в спортната промишлеността Ричард Бейкър показва, че Кюбан е сполучлив образец за бизнесмен, който обича да поема опасности.

Бейкър, който е вицепрезицент на спортната PR организация M&C Saatchi Sport & Entertaiment, споделя, че придобиването на Маверикс през 2000 година е било огромен риск, защото тимът тогава нито е измежду най-популярните, нито измежду най-успешните.„ Кюбан видя нещо, което доста в този момент схващат, че е истина – комерсиалната мощ на лигата като средство за развлечение не е единствено за закоравелите почитатели “, споделя той.

„ През 2018 година NBA е най-релевантният щатски спорт към младежката просвета и съставлява лига, която другите се пробват да догонят. Кюбан е огромна част от тази еволюция “, счита Бейкър.

Освен всичко, Марк Кюбан е прочут и с екстравагантните си прояви. Милиардерът нееднократно е глобяван за пиперливи мнения по адрес на съдиите и управата на NBA. 

В случай от 2001 година Кюбан съобщи, че ръководителят на съдиите в NBA не е заслужен да работи даже като шеф на магазин за сладолед от веригата Dairy Queen. Това изказване предизвика Dairy Queen да предложения Кюбан да работи в техен обект за един ден – нещо, което милиардерът в последна смертка прави.

В допълнение към баскетболната пристрастеност на Кюбан, той има присъединяване в медийната група 2929 Entertaiment, президент е на щатската кабелна и сателитна компания AXS, като също така написа книги, отдадени на сполучливия бизнес.

Поглеждайки обратно във времето, Кюбан показва, че е черпил ентусиазъм от Тед Търнър, създател на новинарския канал CNN.

„ Търнър го направи по личния си метод и не му пукаше какво мислят другите за него. Той работи крепко и игра крепко. Черти, които поздравявам “, споделя той.
Милиардерът е женен и татко на три деца.

Съветът му към младежите, които желаят да започват лична компания, е да се концентрират върху нещо, към което изпитват интерес.

„ Ключът към триумфа е да намерите нещо, което харесвате и да станете фактически положителни в него “, споделя той. 

В допълнение на положителната подготовка за работа, положителният бизнесмен разполага и с неизчерпаема непримиримост, счита Кюбан.

„ Няма значение какъв брой пъти се проваляш, би трябвало да стъпиш на прав път единствено един път “, прибавя той. 

 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР